En malta vielä kokonaan hylätä ruokavalio teemaa, vaan kerron lyhyesti Yves Delatten luennon pääkohdat. Hänellä on tosi radikaaleja mielipiteitä ruokavaliosta, lääketieteestä, lääkkeistä ja rokotuksista. Valikoin hänen näkemyksistään tänne ne, jotka uskallan ja jotka kuulostavat järkeviltä. Hänen vahvoja kannanottojaan mm.  eläinproteiinipitoisen ruoan runsaasta käytöstä suhteessa syöpäsairauksiin, voi jokainen käydä kuuntelemassa luennolla.

Delatten (kuten myös Paula Heinosen) mukaan useimmat sairaudet johtuvat siitä, ettei suoliston floora ole kunnossa ("suolisto vuotaa" kuten Heinonen luennoillaan korostaa ;). Delatte esitteli paksusuolessa olevan "oma kohta" jokaiselle elimistön osalle esim. paksusuolen loppuosan flooran häiriö on yhteydessä mm.  gynekologisiin ongelmiin.  Suolisto pidetään kunnossa terveellisellä ruokavaliolla eli monipuolisella kasvisruokavaliolla.

Avainasemassa ovat entsyymit, jotka suojaavat ja helpottavat ruoansulatusta sekä parantavat ja ovat elämän ylläpitäjiä. Entsyymejä on kaikissa elävissä olioissa ja organismeissa (kasvit, sienet jne) ja erityisen paljon tuoreissa hedelmissä, vihanneksissa ja jyvissä. Paljon entsyymiä (50%) on myös syljessä, joten ruokaa pitää pureskella vähintään seitsemän kertaa ennen nielaisemista ;)

Vielä rasvoista... Delatte ja Heinonen & Silvo eivät käytä käytä teollisesti valmistettua margariinia eli eivät siis mitään levitettä.  Elimistön tarvitsemat välttämättömät rasvahapot saadaan mm. ruokaöljystä ja kalasta. Jos öljy ei riitä, niin sipaisu/nokare kirnuvoita. Heinonen ja Silvo tekevät itse levitettä, jossa on yksi osa vettä, yksi osa öljyä ja yksi osa voita. Olen tehnyt tuota levitettä useamman kerran, mutta perheen ruokapöydässä se ei ole käynyt kaupaksi.  Muut ravitsemusasiantuntijat suosittelevat hyviä rasiamargariineja, jotta suomalaiset saavat niistä ne välttämättömät rasvahapot, koska meillä ei todenn.  käytetä riittävästi öljyä ja kalaa.  Itse ole nyt ostanut jääkaappiin vaihtoehdoksi Keiju Deli Oliivia. Lisäksi jääkaapista löytyy myös Heinosen ja Silvon levitettä, kylmäpuristettua rypsi- ja oliiviöljyä sekä sitä kirnuvoita.

Transrasvoista kirjoitetaan myös paljon.  Heinosen ja Silvon mielestä haitallisempia ovat teollisesti valmistetut transrasvat, joita on mm. eineksissä, kekseissä jne. Jos tuotteessa lukee kovetettu kasvirasva tai pelkkä kasvirasva (ei kasviöly) se on sitä transrasvaa. Margariineistä on nykyään ilmeisesti poistettu transrasvat. Voissakin on transrasvaa, mutta koska se on luonnollista (ei teollisesti valmistettua), se ei ole niin haitallista kuin kovetettu kasvirasva.

Delatte korosti tuoreiden kasvisten ja hedelmien merkitystä sillä esim. euroopasta tänne tuoduissa tomaateissa on tomaattia enää pelkkä nimi, kun vitamiinit ovat haihtuneet matkan aikana.  Kesällä Suomessa tilanne on onneksi parempi, kun saadaa satoa omasta puutarhasta ja marjoja metsästä. Lähiruokaa kannattaa siis suosia.  Vaikka vitamiinit häviävät matkalla, niin kyllä hedelmiä ja vihanneksia kannattaa silti syödä niiden muiden terveysvaikutusten vuoksi (kuidut, pitkäkestoiset hiilarit jne).

On ollut mielenkiintoista syvällisemmin perehtyä ravintoon ja syömiseen  ja samalla tarkastella omia ja perheen ruokatottumuksia. Ylipainoa minulla ei varsinaisesti vielä ole, mutta aikaisemmalla elämäntavalla paino on noussut n.  puoli kiloa vuodessa. Ja minne ne lisärasvat ovat sitten kertyneet, on sitten toinen juttu. Terveyden kannalta vaarallisinta on syvällä vatsassa sisäelinten ympärillä olevat rasvat, jotka haittaavat mm. haiman toimintaa. Jokainen kuolee joskus, mutta kukaan ei halua sairastua...ainakaan niihin sairauksiin, joihin voi itse vaikuttaa.

Kiitos kaikille teille, jotka olette lähettäneet ruokavalioon liittyviä kommentteja.  Vaikka aihe on  tosi mielenkiintoinen ja tunteita herättävä, niin siitä on ollut yllättävän vaikeaa kirjoittaa. Neuleista ja käsitöistä on paljon turvallisempaa tarinoida. Tässä kirjoittelun ohessa olen neulonut perussukkaa terveysvaikutteisesta sukkalangasta, mikä on kaikille neulojille jo tuttua, joten ei niistä tämän enempää.