Ihan ensimmäiseksi haluan lämpimästi kiittää teitä, jotka olette lähettäneet minulle lukuisia puutarhaani koskevia kehuja, niitä on ollut mukava lukea.

Itse ajattelen, että pihastamme voi joskus tulla ihana, unelmien puutarha, mutta sitä se ei vielä ole. Teen puutarhaa vähitellen niin, että joka kesäksi on suunnitteilla aina jotakin uutta.  Viimeisimpiin valmistuneisiin (risuaita, takapihan kuunliljapenkki, yrttinurkkaus) olen ollut oikein tyytyväinen. Nyt osaa jo tehdä kaiken huolellisesti ajan kanssa, eikä ole kiire saada äkkiä valmista. Kokemuksen kautta on oppinut, että kasvit tarvitsevat kunnon istutuskuopat ja sinne laadukkaan kasvualustan.

Minun "valmiissa" pihassani koko n. 1500 neliön metsätonttimme olisi huolellisesti "käyty läpi" ja istutukset ja rakennelmat sopisivat ympäröivään luontoon ja talon rakennuksiin. Tykkään ns. runsaasta puutarhatyylistä eli kasvia saisi olla mielellään useammassa kerroksessa: puita, perennoja ja pensaita sekä maanpeitekasveja samassa paikassa, joten istutettavaa tulee riittämään jatkossakin ;) Tuota ihana piha asiaa jäin kerran miettimään, kun erään ystäväni kanssa pyöräilimme omakotialuella ja hän näytti pihaa, joka oli hänen mielestään hieno. Pihassa oli iso nurmikko, joka oli ympäröity kymmenillä norjanangervopensailla. Meillä jokaisella on omat ajatuksemme siitä, millainen on ihana piha, eikä makuasioista tosiaankaan voi kiistellä. Ystävälle taisin kommentoida, että piha on tosi siisti (nurmikko oli kaunis ja norjanangervot kukkivat parhaillaan, joten kyllä se varmaan olikin silloin sekä siisti että hieno ;).
 
Ja unelmien puutarhan pitäisi vielä olla kaunis ympäri vuoden. Tällä hetkellä pihani on kauneimmillaan keväällä (niin kuin monien muidenkin puutarhat), kun sammalleimut ja sipulikukat kukkivat. Tarvitsen vielä lisää kasveja, jotka kukkisivat keski- ja loppukesästä, jotta puutarhassa olisi aina jotakin ihailtavaa. Nyt olen ihastellut kiinanlaikkuköynnöstä, joka kukkii parhaillaan:

688923.jpg

Kukat ovat pieniä ja lehtien alla, mutta siroja ja tuoksuvat ihanasti.

Ja lehdet ovat alkaneet punertua:

688925.jpg

688927.jpg

Upeaa taidetta! Ja jokainen lehti on erilainen. Tämä köynnös kannattaa ehdottomasti hankkia, jos sille löytyy puutarhasta tilaa.

Puutarhapatsaista ollaan myös monta mieltä. Meillä on leijonan ja suhkulähteen hylkeen lisäksi yksi punalakkinen puutarhatonttu (takapihalla kuusen alla), keraaminen siili ja tämä kivellä loikoileva enkeli:

688906.jpg
 
Herkkä roosa pikkusydän sopii mielestäni kauniisti enkelin ympärille. Joukossa on vain yksi valkoinen yksilö, muut olen onnistunut jälleen hävittämään.

Joten eipä muuta kuin oikein ihania puutarhaunelmia!