...eli harjoitellaan kovasti ryijyjen tekoa ompelemalla ;)

Käsitöissä itselleni mielenkiintoisin vaihe on suunnittelu ja materiaalien valinta. Tätä blogia pitäessäni on ollut myös mielenkiintoista huomata, miten ne suunnitelmat saattavat "matkan varrella" muuttua hyvinkin paljon alkuperäisestä ideasta.  Näin on käynyt myös ryijyeni kanssa.

Varsinainen "ryijyprosessi" lähti liikkeelle jo viime kesänä Kaustisen musiikkifestivaaleilla Pirkanmaan Taitoshopissa, jossa oli mahdollisuus opetella ryijyn ompelua ja ostaa valmiita ryijypaketteja. Marraskuussa hain sitten Taitoshopista pienen ryijynpohjakankaan (leveys valmiina vain 25 cm) ja joulukuussa olin ryijylankaostoksilla Vöyrin Käsityöliikkeessä Vaasassa. Ajattelin ensin langaksi Novitan Floricaa, mutta myyjän mielestä se olisi kaikkein huonoin (liian löysäkierteinen) lankavalinta. Koska ns. varsinaisissa ryijylangoissa oli tuolloin huono värivalikoima, niin ostin vihreää, terraa ja leijonankeltaista Jannea ja Maijaa, joista ajattelin tehdä kolme pientä ryijyä yhdistettyyn takka-olohuoneeseemme.

Mutta kuinkas sitten kävikään:

503832.jpg

Tässä siis mun ensimmäinen harjoitusryijyni valmiina ;) Ompelin tämän mustikansinisen kehysryijyn takapihan aittaan, jossa jo ennestään on sini-valkoruutiset ikkunaverhot. Ja mun mielestä ryijy sopii todella kauniisti puuseinään. Jossakin vaiheessa totesin myös, ettei meidän takkahuoneeseen sovi miniryijyt, koska siellä ovat seinät jo muutenkin "rikkonaiset".

503842.jpg

Alunperin suunnittelin tuohon keskustaan jotakin kuvaa esin. kukkaa, laivaa, lintua tai sitä mustikkaa valkoiselle pohjalle, mutta ei se onnistunut noin pieneen alueeseen. Langat valitsin varastostani eli kehyksessä on yhdessä solmussa neljä lankaa tummansinistä seiskaveikkaa ja yksi ohut sininen pellavalanka. Keskustassa on kolme valkoista ja yksi farkunsininen villalanka, kaksi sinistä ohutta pellavalankaa ja yksi vaaleansininen pellavalanka. Kokeilin keskustaan useita eri lankavaihtoehtoja, joista tuo näytti silmään kaikkein kivoimmalta (uskomatonta muuten, miten paljon yhden lankavärin vaihto vaikuttaa ulkonäköön).

503886.jpg

Ruudullista ikkunaverhokangasta on vielä jäljellä pussilakanan verran. Lisäksi löysin pöytäliinaksi tuollaista kivaa ruutukangasta, johon on painettu pieniä kukkasia.

Takkahuoneen seinälle etsin valmiita ryijypaketteja, mutta en löytänyt sopivaa, vaikka kauniita moderneja ryijyjä on mm. Studio Taina Otsamossa.
Villa Daalian esimerkin innoittamana päätin sitten suunnitella sen toisenkin isomman ryijyn, kun tiedossa oli vielä ryijykurssi Kaarakan taitokeskuksessa.

No, ryijykurssi peruuntui vähäisen osallistujien vuoksi ja minä olin jo tilannut kalliin ryijynpohjakankaan Vuorelmalta. Sain kyllä henkilökohtaista opetusta ja neuvontaa hakiessani Rustoopuorista tilaamani pohjakankaan.  Kauhavan Kangas-Aitassa ihastuin villamattolankaan ja sen enempää pohtimatta ostin sitä ryijylangaksi.

Vuorelman ryijypohjakangas on täysin erilaista kuin Pirkanmaan taitoshopin kangas, joten nyt mulla on sitten paksua ryijylankaa ja pienireikäistä ryijynpohjakangasta:

505199.jpg  505203.jpg

Ryijysilmua on nyt todella vaikeaa saada ommeltua ja kangas vetää ruttuun, mutta vielä en ole luovuttanut. Jos ryijy sitten valmiinakin vetää, niin laitetaan sitten kynnysmatoksi.


505213.jpg

Leveyttä kankaalla on 115 cm ja korkeutta tulee olemaan n. 50 cm. Ryijyä olen ommellut nyt 6 riviä ja jäljellä taitaa olla vielä 25 riviä.

Vielä olisi käsitöihin liittyvää kerrottavaa, mutta taidan nyt lopettaa tähän. Jatkan sitten huomenna.